Terveys ja työhyvinvointi

MOTIVAATION KÄSITE JA LIIKUNTAOHJELMAAN SITOUTUMISEN PERIAATTEET

Käyttäytymisen muutoksen tukeminen, liikunnan perusperiaatteet, nha, nordic health academy, personal trainer koulutus, kasvujohtaminen

Kun Suomessa vain 11% 15-64 vuotiaista saavuttaa aerobisen sekä aerobisen liikunnan että vastusharjoittelun suositukset (UKK-instituutti, 2010), on selvää, että liikunnan ammattilaisilla on valtava haaste saada ihmiset aloittamaan ja eritoten sitoutumaan liikuntaohjelmaan ja elintapamuutokseen.

Asiaa tarkasteltaessa kyse on oikeastaan kahdesta erillisestä asiasta. On eri asia motivoida henkilö aloittamaanliikuntaohjelma ja elintapamuutos kuin saada henkilö sitoutumaanliikuntaohjelmaan pidemmällä aikavälillä. Tässä artikkelissa katsahdamme, mitkä tekijät auttavat asiakasta sitoutumaan liikuntaohjelmaan ja elintapamuutokseen, sillä tämä on nykypäivänä yksi personal trainereiden suurimpia haasteista.

MIKÄ MOTIVAATIO ON? – AVAINKÄSITTEEN KUVAUS

Minkä tahansa uuden elintavan omaksuminen vaatii asiakkaalta vanhoista tottumuksista luopumista ja uusien omaksumista. Motivaatiomuutokseen saattaa tulla lukuisista eri lähteistä – lähde voi olla esimerkiksi huoli omasta terveydestä, jokin tietty tapahtuma tulevaisuudessa, halu yksinkertaisesti näyttää paremmalta tai vaikkapa ryhmäpaine.

JATKA LUKEMISTA >>

 


LIIKUNNAN PERUSPERIAATTEET – TULOKSEKKAAN HARJOITTELUN VIISI KULMAKIVEÄ

Käyttäytymisen muutoksen tukeminen, nha, nordic health academy, personal trainer koulutus, kasvujohtaminen 5

Harjoittelun perusperiaatteiden ymmärtäminen ja noudattaminen tarjoavat niin aktiivitreenaajalle, valmentajalle kuin sohvaperunallekin ylivoimaisen edun haluttujen tulosten saavuttamiseksi.

”UUSI MULLISTAVA MENETELMÄ, NÄIN SYÖT KAIKKI VIIKON KALORIT KERRALLA!”

Jos joku ehdottaisi sinulle vakavalla naamalla, että on erinomainen idea syödä vain kerran viikossa sunnuntaisin ja vetäistä tulevalle viikolle vaadittavat kalorit laakista naamariin, koska näin säästää viikolla tuntikausia aikaa, käskisit neuvojaa todennäköisesti painumaan niin pitkälle kuin pippuri kasvaa – tai nauraisit makeasti.

Saman kohtalon lie kokisi ehdotus, että ajan säästämiseksi sinun kannattaa muuttaa ruokahetkesi sellaisiksi, että survot ruokaa suuhusi maksimiteholla 30 sekuntia, pureksit korkealla intensiteetillä 15 sekuntia, nielet ja toistat tämän viisi kertaa, sillä näin syöt mahan täyteen vain viidessä minuutissa!


MOTIVOIVA HAASTATTELU

Motivoiva haastattelu, nha, nordic health academy, personal trainer koulutus, kasvujohtaminen

MOTIVOIVA HAASTATTELU – NÄYTTÖÖN PERUSTUVA MENETELMÄ MUUTOKSEN TUKEMISEEN

Uusi vuosi alkaa ja lukuisat ihmiset kääntyvät toiveikkaina meidän terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisten puoleen saadakseen ammattimaista opastusta matkansa varrelle. Jotta me liikunnan ammattilaiset voisimme onnistua työssämme, tulisi meidän osata tukea muutosta. Yksi keskeisimmistä muutoksen tukemisen näyttöön perustuvista taidoista on motivoiva haastattelu.

Erikoista kyllä, kun menetelmään tutustuu, kuulostaa sen ansat pelottavan tutuilta ja toimivien keinojen käyttö vaikuttaa turhan harvinaiselta. Jotta sinä voisit tehdä työtäsi tänä vuonna hieman aiempaa paremmin, teimme sinulle lahjaksi tämän. Neljä tiivistä, mutta asiaa täynnä olevaa videota, jotka hyvin todennäköisesti tekevät sinusta aiempaa paremman ammatissasi.

KATSO VIDEOT >>