Strategiatyön perusteet

Ilman kasvustrategiaa seilaava yritys on tuuliajolla. Jokaisen yrityksen toiminnan taustalla on toki aina jonkinlainen strategisen ajattelun viitekehys mutta strategiatyön tulee olla kasvuhakuisessa yrityksessä suunnitelmallinen ja systemaattinen prosessi, johon on onnistuttu sitouttamaan laaja joukko yrityksen avainhenkilöitä. Yrityksen strategiatyö eli ns. strategiaprosessi voi kuitenkin olla yrittäjälle haastava pala purtavaksi, kuten aiemmin kirjoitin.

Strategiatyön tekemiseen on olemassa kuitenkin lukematon määrä erilaisia malleja, joiden joukosta löytyy erinomaista tukea yrityksen kasvun eri vaiheisiin.


Kokonaisuudet strategiatyön taustalla

Strategiatyö tähtää yrityksen kilpailukyvyn parantamiseen sekä kestävän kilpailuedun ylläpitoon. Strategiaprosessin on tärkeää lähteä liikkeelle työn taustalla vaikuttavien kokonaisuuksien ymmärtämisestä. Näitä kokonaisuuksia ovat mm.:

 1. Asiakkaiden todellisten tarpeiden ja ongelmien tunnistaminen eli markkinoiden tarpeet.
 2. Oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen eli oma nykyinen positio.
 3. Kilpailijoiden osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen eli kilpailuympäristö.
 4. Muut markkinoiden tilaan nyt ja tulevaisuudessa vaikuttavat tekijät, esim. megatrendit.
 5. ”Tyhjän tilan” tunnistaminen ja siihen asemoituminen eli ns. sinisen meren löytäminen.
 6. Kestävän kilpailuedun synnyttävien ominaisuuksien tunnistaminen ja vahvistaminen.

Koska yritystoiminnasta on pystyttävä olemaan tekemättä rakettitiedettä, niin kiteytän jokaisen yrityksen strategian ytimeen pureutuvan kysymyksen seuraavasti:

”Kuinka hankimme tehokkaasti kannattavia asiakkuuksia ja millä keinoin meidän asiakkaamme ovat tulevaisuudessa markkinoiden tyytyväisimpiä asiakkaita?”


Erottautumistekijät

Strategiatyön tehtävänä on auttaa yritystä erottautumaan kilpailijoistaan. Tämä vaatii tietenkin sekä omien että kilpailijoiden ominaisuuksien ja markkinaposition ymmärtämistä. Eräs konkreettinen työkalu tämän vaiheen toteuttamiseen on Sinisen meren strategia -kirjasta löytyvän strategiaprofiilin luominen. Strategiaprofiilin osatekijöiden määrittelyssä voidaan käyttää toimialan vakiintuneita ”raameja” (esim. ilmailualalla hinta, odotustilat, nopeus, joustavuus, tarjoilut ym.) tai yleisempiä kokonaisuuksia. Erottautumistekijät kiteytyvät pääosin seuraaviin osa-alueisiin:

 • Hinta
 • Laatu
 • Toiminnot
 • Käytettävyys
 • Valikoima
 • Saatavuus
 • Palvelut
 • Kumppanuus
 • Brändi

Yrityksen omaa strategiaprofiilia luotaessa on tärkeää valita vain 2-3 osa-aluetta, joiden avulla pyritään erottumaan selvästi markkinoiden muista toimijoista. Muiden osa-aluiden kohdalla arvioidaan, onko oltava esim. markkinoiden keskitasolla vai säilytetäänkö kilpailuasema, vaikka ne jätettäisiin lähes täysin huomiotta.

Tämän mallin avulla yritys valitsee asiakkaat, jotka arvostavat vaikkapa korkeaa laatua ja toimitusvarmuutta mutta joille esim. hinta tai yrityksen tarjoaman valikoiman laajuus eivät ole keskeisiä kysymyksiä valintaa tehtäessä. On tärkää muistaa, että kaikkien osa-alueiden hilaaminen markkinoiden parhaimmiston tasolle on epärealistinen skenaario.


Kriittiset menestystekijät

Strategian onnistunut toteuttaminen on yhtä tärkeää kuin toteutuskelpoisen strategian synnyttäminen. Strategian toteutuksesta yrityksessä vastaavat kaikki yrityksen työntekijät jokaisena hetkenä. Koko henkilöstön sitouttaminen edellyttää sitä, että jokainen yrityksessä työskentelevä henkilö on sisäistänyt ja omaksunut toimintaansa yrityksen strategian. Tämän tavoitteen saavuttamisen apuna voi toimia vaikkapa ns. Must-Win Battles -malli, joka kiteyttää nimensä mukaisesti yrityksen keskeisimmät ”voitettavat taistelut” markkinoilla 3-5 kokonaisuuteen.

Kriittisten menestystekijöiden eli must-win battle’n määrittely auttaa yrityksen henkilöstöä ymmärtämään yrityksen tehtävän ja suunnan etistä paremmin mutta niiden olemassaolo nostaa parhaimmillaan myös kaikkien yrityksessä työskentelevien ammattiylpeyden uudelle tasolle. Kriittisten menestystekijöiden määrittelyssä – kuten kaikessa muussakin strategiatyössä – on eduksi, mitä suurempi osa henkilöstöstä saadaan sitoutettua mukaan jo niiden määrittelyvaiheessa. Must-win battle’n synnyttämisen lisäksi on siis aivan yhtä tärkeää työskentelymalli, jolla must-win battle’t synnytetään. Kriittisistä menestystekijöistä voit lukea lisää esim. oppaasta Must-Win Battles.

Tapani Määttä, LinkedIn

+35850 302 0753

tapani.maatta@nha.fi

www.nha.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s