Idea on siemen – kylvä se

Yritystoiminnan alkuräjähdys vaatii aina taakseen voimallisen idean. Usein kuvitellaan, että yrityksissä, jotka kääntyvät kasvu-uralle on jotain mystistä. Raotettaessa mystisyyden verhoa takaa paljastuu kuitenkin aina yrittäjä, joka uskoo ideaansa, on kerännyt ympärilleen osaamistaan täydentävän tiimin ja on valmis tekemään rajusti työtä kasvun eteen.

Kasvun johtaminen on alkuvaiheesta hamaan maailman valloitukseen saakka vision jakamista

Idealla itsessään – oli se kuinka ainutlaatuinen tahansa – ei kuitenkaan ole arvoa, mikäli idean haltijalla ei ole kykyä kiteyttää mullistavaa ydinajatustaan vaikuttavaksi visioksi, luoda strategiaa vision toteuttamiseen sekä rakentaa vaihe vaiheelta etenevää systemaattista toimintasuunnitelmaa – ja toteuttaa sitä laadukkaasti. Useimmiten yrittäjän ja hänen tiiminsä toiminnasta ja ajattelusta on erotettavissa neljä merkittävää ongelmaa:

  1. Taipumus etsiä vääränlaisia oikopolkuja menestyvän yrityksen rakentamisvaiheissa
  2. Kyvyttömyys ajatella kasvua ja monistettavuutta riittävän käytännönläheisesti
  3. Halu pitää parhaat ideat omana tietonaan
  4. Hämärä markkinoinnin kokonaiskuva ja markkinointiosaamisen puuttuminen

Kasvun johtaminen on alkuvaiheesta hamaan maailman valloitukseen saakka vision jakamista. Oli kyse asiakkaista, rahoittajista, kumppaneista tai yrityksen avainhenkilöistä, on vision oltava yrittäjälle itselleen voimakas ja se on kyettävä maalaamaan taidokkaan intohimoisesti ympärillä oleville hekilöille. Visio on harvoin staattinen ja vielä harvemmin se syntyy yhden ihmisen ”pään sisäisessä kohinassa”. Suurimpienkin ajattelijoiden vahvimmat ideat syntyvät yhdessä muiden ihmisten vaikutuksesta. Kokemus karttuu vain muiden ihmisten kanssa vuorovaikuttaessa ja ideoiden hioutuminen voimakkaiksi visioiksi vaatii omien ideoiden rohkeaa jakamista.

Verkostoituminen erottaa yritystoiminnan voittajat häviäjistä

Verkostoituminen erottaa yritystoiminnan voittajat häviäjistä. Onnistunut verkostoituminen – oikeiden partnereiden löytyminen – on täysin riippuvainen siitä, kuinka hyvin idea kyetään jakamaan muiden ihmisten kanssa. Ideoiden jakaminen vaatii rohkeutta. Idean jakaminenhan altistaa sen muiden ihmisten arvioinnille ja arvostelulle. Omien parhaiden ideoiden jakaminen riisuu ideoiden jakajan suorastaan alastomaksi. Ja alastomuus – etenkin henkinen sellainen – on meille hyvinvointiyhteiskunnan suurlähettiläille harvoin se luonnollisin ja miellyttävin olomuoto. Ideoiden panttaaminen ja pimittäminen kuihduttaa ideat kuitenkin alkuteloilleen.

Kavujohtaminen kiteytyy yritystoiminnan jokaisessa vaiheessa siihen, kuinka rohkeasti ja taidokkaasti ideoita jaetaan eli kuinka niistä viestintään

Kavujohtaminen kiteytyy siis yritystoiminnan jokaisessa vaiheessa siihen, kuinka rohkeasti ja taidokkaasti ideoita jaetaan eli kuinka niistä viestintään. Vaikka kerroin aiemmin, ettei idealla ole itsessään arvoa voidaan myös todeta, ettei ilman voimallista ideaa synny voimallista visiota. Tehokkain tapa luoda voimallinen visio on altistaa ideansa muiden ihmisten arvioinnille ja arvostelulle. Visiossa on voimaa vasta sitten, kun se saa ympärillä olevien ihmisten jakamattoman huomion. Muista, että sinun visiosi voimallisuuden ja arvon päättävät muut kuin sinä.

Tapani Määttä, LinkedIn

+35850 302 0753

tapani.maatta@nha.fi

www.nha.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s